Vänliga bakterier och förstärkt verklighet

Under 2010-talet har vi upptäckt, analyserat och kommit fram till att det är en hel del vi måste förändra i vår vardag för att vi skall få ett friskare leverne. Vi har pratat mycket om utbrändhet, prestation och perfektionism. Även klimatpåverkan har varit ett stort ämne som har kommit till ytan under de senaste åren. 2020-talet kommer vara de år du vi tar ställning och förändrar vårt leverne för att må bättre och bygga en hållbarare framtid.

Under de närmaste åren kommer vi att individanpassa vårt leverne inom allt. Vi vill lära känna oss själva in på DNA-nivå och göra rätt val efter detta. Även marknadens aktörer kommer att ta fram olika verktyg för att kunna bemöta varje individ med rätt produkt eller tjänst.
Vi vill bygga en hållbarare framtid, inte bara för våra kroppar utan även för den planet vi lever på. Detta innebär klimatsmarta val, jordnära upplevelser, gruppaktiviteter samt ett liv i långsammare tempo.
Enligt Världshälsoorganisationen kommer 73 procent av alla dödstal år 2020 orsakas av kronisk sjukdom. Av dessa fall skulle 80 procent kunna undvikas med hjälp av rätt livsstil, menar WHO. Trenden visar att befolkningen är medveten om detta och kommer göra stora förändringar för att ändra denna skrämmande siffra.

Största hälsotrenderna inom kost


Probiotika och prebiotika

Maghälsan och onda och goda tarmbakterier har varit ett omtalat ämne under de senaste åren och de påverkar inte bara magkänslan, utan även vårt immunförsvar och näringsupptag och grunden för vår motståndskraftighet mot sjukdomar. Maghälsan är beroende av en bra bakteriekultur och därför kommer probiotika och prebiotika vara stora trender även under kommande år. Med all rätt!

Superpulver

Superpulver för att näringsboosta våra smoothies, juicer och bowls är fortfarande i ropet. Hetast i år är matcha, maca, gurkmeja, grönkål och spirulina. Men nästa superpulver att äntra topplistan är moringa. Vikten av att proppa våra måltider med näring blir allt mer en självklarhet. Den klassiska husmanskosten kommer att uppdateras och kompletteras med näringsrika grönsaker, kryddor och växligheter, både som tillbehör men även som en ingrediens.

Köttfria alternativ

Vi blir allt mer medvetna om att äta grönt och klimatsmart. 2018 var året då de vegetariska köttalternativen slog igenom ordentligt och blev ett naturligt val även bland ickevegetarianer. Aldrig har utbudet varit så stort – och så gott. Nästa produktkategori på tur att ta klivet är fiskbranschen, nästa år väntas antalet helvegetariska val som ersätter fisk och skaldjur att öka rejält.
Samtidigt blir vi medvetna om vad vi behöver göra för att behålla de öppna landskapen i Sverige och faktum är att vårt jordbruk är en viktig faktor både för vårt klimat och ekonomi. Att välja närproducerat och svensktillverkat kommer att bli ännu större och kravet på obesprutat och oprocessade alternativ blir allt högre. Animaliska livsmedel kommer inte att försvinna från vår vardagskost men våra val kommer att vara mer miljömedvetna och vi kommer ställa högre krav på tillverkarna.

Tahini

Smaker från mellanöstern och Afrika kommer stort, och tahini är det nya nötsmöret – den smakrika sesampastan syns överallt i röror, bakverk och bowls.

Datalunch

Vi kommer att se många alternativ poppa upp framöver för att kunna beställa sin lunch baserat på varje individs individuella livsstilsdata från DNA och blodvärden. Livsmedelsaktörer kopplar på tjänster för att kunna analysera varje persons behov och försöker tillhandahålla skräddarsydda måltider med individhälsan i fokus.


Största träningstrenderna 2019


Tweenträning

Crossfit kids och VR-aerobics kan vara aktiviteter som vi kan komma se mycket av inom den närmaste framtiden. Under kommande år ser vi att även de yngre generationerna kommer att söka sig till moderna gruppklasser och hårda, men lekfulla, träningsformer som matchar vad som kablas ut till dem medialt. Vi plockar in allt fler digitala verktyg för att analysera och förstärka vår träningsupplevelse.
Träna onlineGymkedjor, onlinetjänster och tv-spel, allt fler aktörer erbjuder allt bättre instruktörsledda och interaktiva träningspass som du kan utföra och få pepp av oavsett var du är. Vi är en av dem!

Träning med band

De små och tillsynes harmlösa minibanden är här för att stanna. Intresset för de små och redskapen som är perfekta att ta med sig vart man än går ökar. Sökningarna för pass och övningstips med träningsband som  har ökat med hela 2000 procent enligt Pinterest! Med dessa kan du träna hela kroppen och skapa riktigt effektiva pass vart du än befinner dig!

HIIT och korta pass

Andelen korta, effektiva intervallbaserade pass bara ökar på träningskedjorna runt om i landet. Alltifrån löpning och cykling till magträning och tuff styrketräning erbjuds numera i tidseffektiv och högintensiv form. Vi vill få tid över till annat, i jakten på att frigöra tid i vår vardag blir bland annat tiden som vi lägger på träning påverkad. Vi söker effektiva träningspass där vi är effektiva men på kort tid. 15 minuter varje dag är idag mer intressant är 3-4 stycket 2-timmarspass i veckan.

Många utnyttjar denna trend till att starta igång dagen med ett kort träningspass följt av någon form av meditation för att göra sig redo för dagens utmaningar.


Största livsstilstrenderna inom hälsa 2019Återhämtning

Kanske årets största ledord. Förutom sömn tar vi oss mer tid för mental återhämtning, umgänge med familj och vänner och aktiviteter som massage och mjuk och lugn yoga kommer bli allt vanligare. Vi värdesätter det vi har runt omkring oss och minskar vår jakt efter perfektion och multitasking.

Sömn

2019 har varit ett år som har lyft diskussionen kring sömnvanor. Vi vet idag hur vårt levnadssätt stör vår dygnsrytm – och hur vi kan anpassa oss efter den för att må och prestera bättre när melatonin och kortisol når balans. Att ignorera den inre klockan och sömnbehovet kan orsaka viktuppgång, diabetes, högt blodtryck och väldigt många dåliga livsstilsvanor. Jakten på bättre sömnvanor fortsätter och vi tar mer hjälp av tekniken för att nå den perfekta nivån för varje enskild individ.

Urskogsterapi

När många redan utforskat varje kontinent, om inte fysiskt så i alla fall i sociala medier, börjar människors reselängtan att gå djupare. Samtidigt som flygtrafikens klimatutsläpp lagt en skämskudde över svenskens Thailandsresor, växer ett större intresse för det mer lokala resandet. Naturen och skogen för ett uppsving, med hjälp av en stark jakt på välmående. Människor söker sig djupare in i skogen för att utforska och samtidigt röra på sig för att finna kraft, ro och sig själva.

Mindre alkohol

Allt fler söker sig till alkoholfria alternativ. Vissa tackar nej helt, andra väljer alternativ med mindre alkohol. Och den som vill avstå alkohol är inte längre förpassad till mineralvatten och läsk, utbudet av goda alkoholfria drycker ökar explosionsartat på Systembolaget såväl som på restauranger.
Miljömedvetenhet och zero wasteHållbarhetstrenden kommer att vara kvar ett tag till, kanske är trenden här för att stanna? Mycket pekar på det. Inom häsobranchen ser vi detta genom smartare, återvinningsbara förpackningar, matsvinnsappar och återvunna träningskläder och mycket mycket mer! Befolkningen blir mer givmild och glädjen av att se saker som man själv inte använder kommer till nytta hos någon annan ökar!

Grön skönhet

En trend som bara växer. Skönhetsprodukterna blir alltmer naturliga och ekologiska, med influenser från växtriket. Vi vill idag ha naturliga och effektiva produkter utan onödiga tillsatser. Vi vill kunna spåra innehållet och djurtester är inget som producenter bör satsa på för att skapa en attraktiv produkt. 

Skärmfritt

Skärmar är ett fantastiskt verktyg på många sätt. Men det gör oss just – avskärmade. Från varandra, från verkligheten. Skärmbegränsning och mobilparkering gäller inte längre bara barn och tonåringar, utan även oss vuxna.

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg