Årets mörker är här

Är du en av många andra som känner av att vi fått färre ljusa timmar på dygnet? Fler och fler känner sig påverkade på olika sätt av mörkrets infall. Det kan vara genom en ökad trötthet, ömhet i kroppen och ibland även depression och nedstämdhet. Detta har många gånger en naturlig förklaring och det finns hjälp att få!

När hösten går mot sitt slut drar vi klockorna bakåt för att komma ikapp med solen. Trotts detta så är det inte så många soltimmar kvar och många av oss är fast inomhus under dessa timmar. Här i Småland börjar det bli ljust runt 07.30 och det är mörkt redan vid 16-tiden. Vi behöver solen av många anledningar. Det är inte bara en av våra största källor till D-vitamin, vårt hormonsystem styrs också till viss del av solen!


D-vitamin

När solen strålar med sitt ultravioletta ljus (UVB-strålar) på vår hud tillverkas och aktiveras D3-vitamin i vår hud av ett typ av kolesterol (7-dehydrokolesterol) som finns i huden. Under soliga dagar kan solens strålar tillgodose upp till 90% av vårt D-vitamin behov. För att detta skall kunna ske krävs det att solen står minst i 45 graders vinkel över horisonten. I länder som ligger nära ekvatorn är det här inget problem, men på våra nordliga breddgrader står solen bara tillräckligt högt några timmar runt lunchtid på sommaren. Under vinterhalvåret filtreras UVB-strålarna bort i atmosfären och ger då inget D-vitamin. Om du är osäker på om du får D-vitamin från solen eller inte är ett bra tips att titta på din skugga när du är utomhus. Om skuggan är lika lång eller längre än du själv tillverkas inget D-vitamin i huden. Vi klär också på oss mer under dessa månader och täcker vår hud och minskar på så sätt hudens exponering.

Vid D-vitamin brist kan du känna av följande symtom:

 • allmän muskelsvaghet 
 • värk i skuldra, överarm, höft och lår
 • symmetrisk, diffus smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenet
 • ökad risk att drabbas av frakturer
 • muskeltrötthet
 • försämrad balans
Detta är på grund av att D-vitamin påverkar många delar av kroppen. D-vitamin är en fettlöslig vitamin som har stor betydelse för skelettets uppbyggnad och hållfasthet tillsammans med kalcium. Vid D-vitaminbrist minskar upptaget av kalcium. Den aktiva formen av D-vitamin i kroppen kallas för Kalcitriol. Den har inte bara effekt på kalciumupptaget och skelettets struktur utan påverkar även andra celler i kroppen så som vårt immunförsvar och muskler.

Är man känslig och ligger i riskgruppen för att få D-vitaminbrist kan det vara bra att tänka på följande.
 • Försök att vistas utomhus när solen står som högst.
 • Ät D-vitamin rika livsmedel som fet fisk, äggula, svamp med mera. 
 • Överväg tillskott under dessa mörka månader. 

Melatonin

 Melatonin tillverkas i tallkottkörteln (epifysen) från Tryptofan. Melatonin fungerar som kroppens sömnhormon och gör att vi blir sömniga. Detta system regleras av dagsljus och blir därför väldigt känsligt. Vid mindre soltimmar och minskad utomhusvistelse ökar vår melatoninnivå i kroppen. Detta gör att vi känner oss trötta och nedstämda, redo för att sova. Vi får svårare för att koncentrera oss och känna oss motiverade att ta oss för saker i vår vardag.  

Förutom ökade melatonin nivåer i kroppen minskar även vårt serotonin. Serotonin är vårt "måbra-hormon". Det gör oss pigga, glada och tillfreds med vår vardag. Reglering mellan dessa två hormoner sker automatiskt. 

Ytterligare en faktor som påverkar våra hormonnivåer är att vi mot kvällarna aktiverar oss mer och mer inomhus och ofta framför någon form av skärm. Skärmar från t.ex. tv-apparater, mobiltelefoner och surfplattor lurar hjärnan att det är dagsljus och "väcker" vårt system. Detta gör att det i sin tur får svårare att somna på kvällen. Det tar nämligen ca 2 timmar för kroppen att ställa om hormonnivåerna. 

Känner du dig trött och nedstämd under vinterhalvåret kan det vara en bra idé att testa följande:
 • Gå ut en sväng redan på morgonen för att aktivera hjärnan. Har du ett arbete där du vistas inomhus under dagarna är det en god idé att gå ut några minuter på rasterna för att "fylla på" med dagsljus. 
 • Undvik skärmar de 2 sista timmarna innan sänggående. 
 • Ha regelbundna sovrutiner. Kroppen har lätt för att följa mönster. 
 • Sysselsätt dig med aktiviteter som gör dig glad och får endorfinrus! Träning, umgås med vänner och familj, ät god och nyttig mat. Detta är bara några exempel på bra aktiviteter för din vardag. 

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg