Julkalender lucka 15 - Internationella tedagen och tredje advent

I dag den 15 december är det internationella tedagen. Det är en relativt ny företeelse, den första internationella tedagen arrangerades i New Delhi 2005. Dagen uppmärksammas framför allt i världens teproducerande länder för att rikta ögonen på hur tehandeln påverkar arbetare, småodlare och konsumenter.

Idag uppmärksammas dagen i Europa inte särskillt mycket, många vet inte ens om att den existerar. I japan håller man sina traditionella tecermonier som är väldigt djupgående. Du upplever drycken med alla dina sinnen och är för oss svenskar något alderles speciellt, men det gäller att ha tålamod. En traditionell tecermoni kan ta upp till 4 timmar!

Te kom till Japan från Kina på 900-talet, och på 1200-talet hade det gröna pulvret som man använder i teceremonin, matcha, blivit populärt.
Japansk teceremoni är en lugn och stilla stund kombinerat med tedrickande, som syftar till att uppleva inre frid och stillhet. Teceremoni karakteriseras av samma återhållsamhet och förfining som många andra traditionella japanska konstarter. 

Det finns en värd som tar emot gästerna. Kring tehuset finns oftast en teträdgård anlagd. När gästerna anländer går de på en stig genom trädgården fram till det lilla tehuset. Denna promenad i teträdgården har syftet att lugna sinnena. Gästerna tvättar sig vid fontänen i trädgården. Ingången till tehuset är oftast låg, för att gästerna ska träda in med huvudet böjt och ödmjukt, och lägga bort all världslig oro, och träda in i en stillhetens oas. Det talas inte mycket under ceremonin. Det utväxlas hälsningsord, sedan tar gästerna plats på tatamimattan på golvet. Alla rörelser och gester är ceremoniösa och reglerade. Gästerna sitter och betraktar teceremonimästaren medan han eller hon tillagar teet. De betraktar blommorna och de bilder som har lagts fram på altaret. Alla objekt som används skall förmedla principen om sabi och wabi: enkelhet, ursprunglighet och elegans, tingens inre ljus. Det råder stillhet och lugn och tystnad under teceremonin. Eventuellt bjuds det sötsaker. Teceremoni kan kombineras med olika evenemang, exempelvis att fira nyår, betrakta nymånen eller beskåda de första körsbärsblommorna.

Indien har varit en av de dominerande teproducenterna sedan 1800-talet. De brittiska kolonialväldet startade odlingar i stor skala för att försörja det tetörstande imperium som England kommit att bli. I Kina och Japan hade te traditionellt odlats av småbrukare. I Indien byggdes i stället vidsträckta plantager upp, dit man hämtade kontraktsbunden arbetskraft från andra delar av Indien.

Kontrakten gällde normalt för tre till fem år, men i praktiken ledde det ofta till flera generationer av tearbetare. Det var kriminellt för en arbetare att bryta, eller protestera mot, villkoren i kontrakten.

Plantagearbetarna kunde dessutom få tillgång till en liten jordplätt för att odla sina egna grödor. Marken var kopplad till att man arbetade kvar på plantagen, vilket var ytterligare ett sätt för plantagerna att behålla sina arbetare till låga löner.


Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg