julkalender lucka 19 - barnens jul

Julafton närmar sig med stormsteg. Vad är viktigast för dig under denna storhelg? För mig är närheten med min familj och släkt otroligt viktigt. Mitt största fokus är att alla skall må bra, ha det trevligt och stressfritt. Mitt mål är alltid att julen skall flyta fram på ett smidigt och smärtfritt sätt. 

Jag ser många som står och lagar mat i 10 dagar innan för att all mat skall hinna lagas och sen på julaftons morgon ändå stiga upp och fixa med allt fram tills 20 minuter innan gästerna dyker upp, kastar sig in i duschen och lägger på den sista maskaran precis när det ringer på dörren. Är du en av dem skulle jag önska att du börjar fundera på vad som är viktigt för dig. Hur mycket hinner du njuta av julen på detta sätt? Vad skulle du kunna göra för att skapa en mer trivsam tradition som du mår bättre av?

En annan tradition som lever kvar och som jag ser att det är hög tid att vi ändrar på är mängden alkohol på jul och nyår! Hela julen kretsar kring barnen. Allt från ett barns födelse till den röda mysiga tomten. Kalle Anka klockan 15.00 och dansen kring julgranen är även det traditioner som i mina ögon är riktade till barnen, även om vuxna också kan njuta av det. Men hur mår barnen när det kommer in för mycket alkohol i bilden? Enligt min erfarenhet blir stämningen otrygg då man blir oberäknelig, ändrar sitt sätt att prata samt många gånger personlighetsförändrad när promillehalten blir för hög. Många gånger märker man inte detta själv men för omgivningen blir det tydligt. I dagens läge finns det många bra alkoholfria alternativ till både vin, öl och nubbe så enligt min åsikt behöver man inte alkohol på jul eller nyår. Låt julen vara barnens högtid. Kan du inte ge dina barn en julklapp av någon anledning kan du ändå ge dem den största gåvan som de kan önska sig av sina föräldrar, en trygg och kärleksfull jul.


Vit jul är ett koncept som skapades av IOGT-NTO som under 2018 gav 8500 barn en roligare och trivsammare jul. Detta gjorde dem genom att under jullovet hålla i olika aktiviteter runt om i landet. Allt från julbak till filmkvällar. Deras mål är att alla barn skall få tillgång till en barnvänlig jul utan alkohol och andra droger. Visste du att ungefär vart femte barn i Sverige möter jullovet med oro istället för glädje just på grund av sina hemförhållanden.På nätet driver många, speciellt influensers, kampanjer i år där de samlar ihop eller köper julklappar till barn som nog inte får några julklappar i vanliga fall. Även detta tycker jag är ett fint initiativ.

Jag själv kommer inte att servera någon alkohol hos oss under jul. Det är ett ställningstagande som jag och min familj har gjort. Jag har även köpt 10 små julklappar som har har med mig och som jag delar ut till barn som jag stöter på som jag anser behöver en extra dos med kärlek. 


God Jul alla barn! 

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg