Julkalender lucka 2 - dagens övning: Djupsittande

Som barn rör vi oss i de flesta fall ganska obehindrat. Vi böjer, sträcker kryper ihop och rullar runt utan att vi hindras i rörelsen eller att det tar emot. Men när vi växer upp rör vi oss mindre och mindre i dessa positioner vilket leder till att vi blir stelare och mindre rörliga i vissa leder. Detta är helt normalt men betyder det att vi inte behöver rörligheten?


Förflyttar vi oss till Asien och fokuserar på djupsittande som är dagens övning så känns den inte så konstig och ouppnåelig. Där ser man människor i alla åldrar sittandes i denna position lagandes mat, uträtta toalettbehov eller som en samtalsposition. I grunden är detta en viloposition för kroppen men för en otränad så kan den både kännas obekväm och smärtsam. Djupsittande är en position som öppnar upp både höfter och ländrygg.

Positionen är ofta svår att utföra för nybörjare då den kräver god rörlighet för att komma in i men med olika redskap och metoder så kommer man så småningom dit. För att underlätta övningen kan man placera block eller filtar under hälarna för att kunna ha en rak rygg. Man kan även sitta på ett block eller ett bolster för att avlasta om du har mycket spänningar i höft och rygg. Fördelarna med detta är att du sträcker ut vrister, ljumskar och rygg. Du bör vara lite extra försiktig om du har någon form av knäskada eller ländryggsskada.

Steg för steg
Stå med rak och stolt hållning. Placera sedan fötterna lika brett som en träningsmatta, ca 50cm isär, med tårna riktade snettutår. På en utandning, sitt så djupt ned som det går med rumpan mot golvet. Behåll hälarna i mattan, om de släpper, eller du inte kommer så djup, lägg block eller filtar under.

Öppna upp knän och lår lite bredare än överkroppen och kom fram med överkroppen lite emellan.

Placera överarmarna mot insidan av låren och pressa försiktigt ut dem samtidigt som du riktar svanskotan snett nedåt/bakåt.

Pressa handflatorna mot varandra. Lyft bröstbenet uppåt, bredda mellan nyckelbenen. Låt skulderbladen komma in mot ryggraden och ner mot svanskotan.

Håll positionen och andas långt ner i magen samt ut i ländryggen på inandning. Släpp spänningar och sjunk djupare på utandning. Håll en bra stund här, allt från fem till trettio andetag. På inandning sträck långsamt på benen och res dig upp.

Behöver vi denna rörligheten?
Både ja och nej. Din vardag underlättas om du håller din rörlighet igång i lederna under hela livet. Fundera själv på varför du tycker det blir svårare att plocka upp saker från golvet när vi blir äldre, inte är det för att vi blir längre i alla fall...
Vissa forskare menar på att en djupsittande position är bättre för vår tarmtömning än vårt "toalettsittande". Min dröm är att alltid vara rörlig och frisk livet ut och därför tränar jag den för det varje dag. Din kropp är vad du gör den till. Varken mer eller mindre!

Varför inte ge djupsittande en chans? Prova att varje dag fram till julafton sitta i denna position och se hur din rörlighet förändras?! ta ett kort idag och ett om 3 veckor för att jämföra resultatet. Kommer du längre ner? Känns det bättre, enklare?

Lycka till!

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg