Julkalender lucka 21 - Julsallad med apelsin, valnötter och granatäpple
Detta är en härlig färgklick på julbordet. Det är en fräsch, näringsrik sallad med lite söta inslag. Precis i min smak!
Ingredienser
- 300 g grönkål
- Ca 1/2 rödkålshuvud (mellanstort)
- 1/2 dl Rapsolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk apelsinsaft (från apelsinerna)
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk honung
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- 1 kruka färsk basilika
- 4 st apelsiner
- 1 stort granatäpple
- 8 st Fikon
- 1 dl Valnötter
Utförande
- Börja med att rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt svalna.
- Strimla grönkål och rödkål tunt, ta gärna hjälp av en osthyvel. Lägg i ett durkslag och ”slaka” kålen genom att hälla hett vatten över. Låt rinna av och lägg sedan i en stor skål.
- Blanda rapsolja, vinäger, apelsinsaft, salt och peppar och häll över kålen, rör om ordentligt och massera in vinägretten.
- Filéa apelsinerna och pilla ur granatäppelkärnorna. Dela fikonen i bitar.
- Blanda i apelsinbitar och granatäpple i salladen, toppa med fikon, rostade valnötter och flingsalt.
- Servera direkt.
Smaklig måltid!