Julkalender lucka 23 - Dan före dopparedán, varför doppa?

Julafton infaller den 24 december alltså i morgon! Enligt kristen tradition firar man denna dag Jesu födelse. Julafton kallas även dopparedagen eller doppareda'n, det vill säga den dag då man doppar i grytan. 

(bild från ica.se)

Detta är en uteslutande svensk beteckning på julafton. Seden att samlas kring en gryta med det spad man kokat skinkan i, även om vissa använder varm buljong eller köttsoppa i vilken man doppar bröd kan delvis vara en kvarleva från gamla hedniska offermåltider, men har också praktiska orsaker. Under de sista julförberedelserna fanns det inte så mycket tid att laga vardagsmat och det bröd som ännu fanns till hands mitt på julaftonsdagen var sannolikt både torrt och hårt. Det gick snabbt och praktiskt att mjuka upp brödet genom att doppa det i spadet från skinkkoket så att inget skulle förgås. Den medeltida julfastan förbjöd kött, men på det här sättet kunde man ändå få lite köttsmak i munnen. Seden lever kvar i maträtten dopp i grytan. Dopp i grytan är bröd som doppats i varmt skinkspad och som äts som tillbehör till annan mat. Rätten förekommer traditionellt i Sverige i julfirandet vilket även har lett till att den 24 december ibland kallas för ”dopparedagen”.

Efter att man har avlägsnat fettkakan på det kalla skinkspadet kokar man ihop det till en lagom salt buljong. Man kan krydda med lite salvia, som alltid är bra till maträtter där fläsk och fett ingår. Brödet som doppas brukar ofta vara vörtbröd. Brödet bör inte vara alltför färskt.

I norra Sverige brukar ofta tunnbröd, men helst ljusugnsbröd, användas och rätten kallas då ibland för blöta. Brödet kan då antingen doppas i buljong eller mjölk. Denna variant av dopp i grytan äts vanligen ihop med skirat smör och skinka och kan ätas året om.

Näringshalten i denna rätt kan diskuteras hur nyttigt det är men här är ursprunget till namnet dopparedagen!

Populära inlägg i den här bloggen

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Probiotika

Lucka 2- Julkryddors inverkan på kroppen