Julkalender lucka 5 - Pepparkaka med bovete och lingon

Köket doftat ljuvligt! Mjuk pepparkaka är ett måste hemma hos oss på jul. Det är lätt och smidigt att baka, det går bra att frysa in och ta upp när gäster kommer på besök. December är en månad fylld av fika, julbord, middagar för de flesta och julkilon blir lite som en tradition. Vår filosofi är att man skall lära sig att leva hälsosamt och ta kontroll över guldkornen. Vi anser att fikastunden med de närmaste vännerna är något som man skall bevara. Men varför inte försöka välja hälsosamma alternativ i bästa möjliga mån? Här har vi tagit fram ett recept på mjuk pepparkaka som är gluten- och mjölkfritt! 


2 brödformar
tillagningstid: 75 minuter

ingredienser

  • 1 dl kokosolja
  • poenta till formen
  • 3 ägg
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl mixade dadlar eller dadelsirup (100% dadlar)
  • 4 dl bovetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel mald
  • 1 tsk kryddnejlika mald
  • 1 tsk kardemumma mald
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl lingon


Steg för steg

  1. Starta ugnen på 175 grader
  2. Smält kokosoljan på svag värme.
  3. Smörj med kokosolja och "bröa" formen med polenta
  4. Vispa ägg, honung och dadelsirup pösigt.
  5. Blanda ihop mjöl, bakpulver, och kryddor i en separat bunke.
  6. Blanda ihop mjölblandningen med äggsmeten.
  7. Tillsätt kokosoljan och ljummet vatten
  8. När smeten är jämn fördelar du den i en eller två formar, tänk på att den jäser i ugnen så fyll inte formarna hela vägen upp. 
  9. Fördela ut lingonen ovanpå smeten och tryck ner dem under smeten med en slev eller liknande. 
  10. Grädda i mitten av ugnen i 40-60 minuter beroende på formens storlek. Testa med en potatissticka i mitten, kladdar det inte på stickan så är den klar. Låt den svalna.

Lycka till!

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg