Julkalender lucka 7 - Havtorn, årets smak?

För ett tag sedan var jag med min familj på Huseby bruks julmarknad. När jag gick runt och minglade bland utställarna la jag märke till att havtorn var ett återkommande i mångt och mycket. I allt från dekoration till smaksättning fanns det havtorn. Havtorn är ett väldigt näringsrikt bär med en smak som många brukar beskriva som speciell, lite besk, antingen gillar man den eller inte. Har du smakat?Det latinska namnet för havtorn är Hippophaë rhamnoides. Den växer som buske i stora delar av Eurasien, främst nära havsstränder eller i torra områden. I Sverige växer havtorn främst längs med Östersjökusten, mest allmänt i Uppland. Den förekommer också på enstaka platser i Bohuslän, på Öland, i Skåne och i Upplands inland och längs Bottenviken i Norrbotten. Skulle det vara så att du inte hittar några buskar kan du testa att odla havtorn på egen hand. Men se då till att du har både en hon- och hanplanta, annars blir det inga bär. Tänk på att de blir stora och därmed vill ha mycket plats.

Havtorn är normalt en låg buske som växer i ett tätt bestånd över en stor yta men kan när den får extra goda förutsättningar bli ett litet träd. Varje buske blir normalt 30−50 år gammal. Den behöver ovanligt mycket ljus och kan inte konkurrera med andra buskar och träd där den blir skuggad.

Havtornsbär innehåller sex gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Som om inte det vore nog så innehåller de även vitamin A, E, K, B samt B12 och folsyra. Det innehåller även höga halter av omega 7 som är bra för slemhinnorna.  I Kina används bäret bland annat mot infektioner, problem med matsmältningen och mot hosta. Det finns också de som menar att havtorn är bra mot torra ögon och torr mun.

Från bärens frön går det också att utvinna olja som används i flera hudvårdsprodukter. Oljan anses vara bra mot torr och flagig hud och mot solsveda.

Havtorn är ett riktigt superbär som jag tror är på väg fram i ljuset igen!
Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg