Julkalender Lucka 1 - Kryddnejlikothé

Kryddnejlikan är en populär krydda som används i pepparkakor och till glögg.  En krydda som man verkligen kan känna doften av så här års! Men kryddnejlika har inte bara en god smak och doft, den är även väldigt hälsosam och borde därför förtäras året om. Kryddnejlika har en rad hälsofördelar som smärtstillande, antibakteriell, stimulerande och kramplösande.

Vad innehåller kryddnejlika?
Eugenol är ett ämne som finns i kryddnejlika. Eugenol är antiseptiskt och lokalbedövande och används av ibland av tandläkare tillsammans med zinkoxid. Den kemiska strukturen hos eugenol blev klargjord 1822 och ämnet döptes efter den eugenolrika kryddpepparn, på den tiden benämnd Eugenia pimenta. 1858 upptäcktes det också i kryddnejlikolja.
Kryddnejlika innehåller även Thymol och flavonoider som också är aticeptiskt och som bidrar till att blodsockernivåerna sänks. 
Kryddnejlika innehäller även B-vitamin, mangan, k-vitamin magnesium, kalcium, kalium och omega 3. 

Häsloeffekter från kryddnejlika:

 • förbättrar luftvägarna på grund av kryddnejlikans slemlösande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.
 • innehåller ett ämne som påverkar vårt serotonin positivt i kroppen (i tunntarmen produceras 80 procent av kroppens serotonin, viktigt för tarmrörelserna).
 • att suga och tugga i sig en torkad nejlika är utmärkt för tänder och tandkött samt motverkar dålig andedräkt. Det förbättrar matsmältningen och motverkar gasbildning.
 • Dödar parasitägg – så extra lämpligt tugga i sig kryddnejlikor innan och runt fullmånen då parasitägg sägs kläckas.
 • Perfekt som smärtlindring vid t.ex. tandont.

Kryddornas spännande historia

De österländska kryddorna har alltid varit mycket eftertraktade och en stor drivkraft för handel och även orsakat kryddkrig. 
De orientaliska väldoftande och starka kryddorna var ett tecken på välstånd i både ekonomisk och kulturell mening. Detsamma gällde för Norden, och under gravölen som den (senare heliga) Birgitta höll 1328 över sin fader användes bland annat fem kilo kummin, ett kilo ingefära, ett halvt kilo kanel, tre kilo peppar och sju hekto saffran. 
Det Holländanska Ostindiska kompaniet styrde runt 1600-talets mitt såväl den asiatiska som den europeiska kryddmarknaden. Centrum för världens kryddhandel från Amsterdam, och de lade sig till med total kontroll. Somliga kryddor, som muskot och kryddnejlika, kunde monopoliseras genom en fullständig kontroll av odlingarna. Holländarna lokaliserade dem på ett par öar och brände sedan ner alla andra träd och buskar. Försöken att kringgå förbuden möttes med stenhårt motstånd, och holländarna mördade tiotusentals kryddbönder. Girighet var utbrett även då…
Ilska mot den holländska monopolpolitiken resulterade i att The East India Company grundades, vilket var starten på den långa Brittiska dominansen på världshaven. Spännande historia för kryddorna! 
Kryddthé
För att ta tillvara på alla underbara hälsoeffekter så kan man regelbundet göra thé och dricka. Ta dina favoritkryddor och lägg i uppkokt vatten, låt dra i 15 minuter och drick. Önskar du sötning kan du söta med lite honung. Nedan följer ett recept som ofta finns tillrett i  vårt kök, speciellt vid juletid!
Kryddthé recept (stor sats)
 • 5 liter kokhett vatten
 • 25 st kryddnejlikor
 • 4st kanelstänger
 • 5st hel svartpeppar
 • 1 tsk chiliflakes
 • 10 st hel kardemumma
 • honung

Gör såhär:
 1. Placera kryddorna i en stor thesil eller thépåse och lägg behållaren i det varma vattnet. 
 2. Låt dra i ca 15 min. Beroende på kryddornas styrka kan du använda detta till flera satser alternativt låta kryddona ligga kvar och fylla på med mer vatten. 
 3. Smaka av och söta eventuellt med önskad mängd honung. 
 4. Drick och njut!

Populära inlägg i den här bloggen

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Probiotika

Lucka 2- Julkryddors inverkan på kroppen