Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Julro och balans i vardagen

Julen är en en högtid som många har en känsla kopplad till. Både positiva och negativa. Alla firar vi jul på olika sätt och har olika traditioner. Här kommer jag att berätta om mina känslor och tankar kring jul och om varför jag valt att ändra på våra traditioner. Läs, fundera och reflektera över era traditioner och vad som är viktigt för er och för DIG!För många är julen något man förknippar med värme, mys, familj, julklappar, massor av god mat och kärlek. Men för minst lika många präglas julen av missbruk, oro, kyla, rädsla och utanförskap. 

För mig är julen något som jag ser fram mot men jag har alltid kopplat den till en högtid med mycket förberedelser, stress och planering. Men så vill jag inte att det skall vara i år.  

Jag lever tillsammans med min familj, min man Anders, mina två barn Alexzander 6år och Lizette 4år och vår hund. Jag frågade barnen vad de tänker på när de tänker på julen och vad som är viktigt för dem. Anledningen till detta är att för mig har målet alltid varit att skapa den ”perfekta” julen för mina barn. Men aldrig reflekterat över vad de anser är jul. 

Det visade sig att det som mina barn anser är viktigt är:

  • Snö
  • Mysigt hemma
  • Tända ljus
  • Julklappar
  • Julgran
  • Nissedörren

Vad de vill äta och göra på jul är:

  • Åka på hotell eller sova över hos våra kompisar
  • Grilla och äta korv i skogen
  • Pyssla
  • Öppna julklappar
Detta fick mig att reflektera över den tiden jag tidigare spenderat på att pynta med tomtar, juldukar och julgardiner. Leta upp någon som kan komma och spela tomte eller klä ut mig själv. Den tiden jag lagt på att förbereda all mat. Mycket av denna tid hade jag kunnat använda till att pyssla med barnen och umgås med dem. Detta skulle ge mig mindre stress och ett större lugn i kroppen. Detta kommer jag ta med mig till årets firande. 

Hur firar ni jul?
Vad är viktigt för dig/ er?
Vad kan du förändra för att skapa den jul som du önskar?

På många ställen i världen har julen blivit en högtid som kretsar kring barnen. Det är det för mig med (som ni kanske redan förstått). Det som jag inte anser hör till julen alls, i alla fall i barns närhet, är alkohol och droger. Det finns många föräldrar som festar till det lite extra under jul. Jag kan inte och ska inte tala om för er hur ni skall uppfostra era barn eller hur ni skall fira jul. Men jag ber er att en gång extra tänka på hur ert beteende påverkar era barn. Vad lär ni era barn och vilka erfarenheter skickar ni med dem i livet. Det är precis detta som jag har reflekterat över, även om alkohol och droger aldrig förekommer hos oss. Hos mig var det stress den faktor som jag behöver plocka bort för att ge barnen den jul som de vill ha. Stress som dessutom var helt onödig och som bara skapar ohälsa, precis som alkohol och droger, enligt mig. 

Detta ämne är inte så roligt att ta upp men dock så viktigt. Resten av kalendern kommer att vara i en mer positiv anda men jag vill lyfta tanken i samhället i god tid innan julafton och julplaneringarna fastslås. 

Morgondagens lucka kommer vara kryddstark och intressant!

#vågahakulnykter
#envitjulPopulära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg