Lucka 11- Årets smaktrend och slowcooker

Årets smak

Enligt Arlas smakråd har smaktrenden under år 2020 varit SYRA. Har du märkt av det?

Syra är mer än bara citrus & vinäger

För första gången någonsin har smaken syra kartlagts ur ett sensoriskt-semantiskt perspektiv av Arla tillsammans med fil.dr i sensorik Johan Swahn. För att få fler att upptäcka en hel värld av syrliga nyanser har Arla tillsammans med Johan Swahn kartlagt och definierat 10 nyanser av syra: citrus, söt, fruktig, bärig, blommig, örtig, mejeri, umami, salt och besk.


Källa: https://kund.arla.se/inspiration/aretssmak/syra/

Slowcooker

I år har jag äntligen införskaffat mig en slowcooker och oj vad jag har använt den! Jag tänkte passa på att dela med mig av mitt senaste provkok, Tomtegröt! Det har aldrig varit enklare att koka risgrynsgröt. I med allt i kastrullen, sätt timern på 4 timmar och rör om när du går förbi.

Risgrynsgröt/ Tomtegröt

 8 portioner


  • 4 dl grötris
  • 7,5dl vatten
  • 9 dl mjölk laktosfri
  • 1st kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 1-2 dl mjölk laktosfri för att tillsätta vid behov
Detta är det recept som jag har provat. Tror absolut att det går att dela ut mjölken mot andra mjölkalternativ t.ex. mandelmjölk, men det är inget jag har provat. Uppdaterar här när jag gjort det!

Gör så här:

Häll allt utom de sista 2 dl mjölk i slowcookern och sätt den på låg temperatur i 4 timmar. Fyll på med mer mjölk om den är torr. Rör i 1-2 dl mjölk och värm tills allt är varmt. Servera. Vissa recept innehåller sötning men jag anser inte att det behövs. Hos oss får de som vill söta vid bordet på sin tallrik istället.


Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg