Lucka 12- jullatte

Jullatte

Här nedan finner ni ett underbart recept på jullatte som verkligen har blivit populärt här hemma!



Kommer ni ihåg att jag för ett par dagar sedan skrev om julkryddor och deras hälsofördelar. Här kommer ett recept på en härlig varm dryck med massor av julkryddor. I receptet använder jag mig av en färdig kryddmix men om du vill göra en egen mix hittar du även det under lattereceptet. Tänk på att använda ceylonkanel som är äkta kanel. Den vanliga kanelen (kassiakanel) innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin.

kryddig jullatte

2 muggar

  • ca 5 dl nötmjölk (mandel, cashew eller kokos)
  • 1-2 msk pepparkakskrydda
  • 1-2 tsk dadelsirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Värm nötmjölken i en kastrull på låg värme. (Den ska inte koka.)
  2. Vispa i pepparkakskrydda, dadelsirap, vaniljpulver och salt. Börja med 1 msk pepparkakskrydda och tillsätt mer om du vill ha mer smak.
  3. Häll upp i två muggar och servera. perfekt framför en varm brasa efter ett snöbollskrig!
Jag använde mig denna gången av Alpros Barista mandelmjölk. Detta för att den är lättare att skumma. Den är sötad och därför behövs ingen sötning. Dock bidrar dadlarna med en god smakbrytning. Vill du inte ha den så söt föreslår ja att du använder dig av osötad mandelmjölk.

Tål du inte mandelmjölk går det också bra att använda kokos-, cashew- eller ärtmjölk. Självklart går det precis lika bra med vanlig mjölk också om du föredrar det!

pepparkakskrydda

  • 2 msk ceylonkanel
  • 1,5 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk mald nejlika

Blanda ihop och förvara i en liten burk med lock. 

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg