Lucka 19- Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd på svarta bönor

Ett underbart recept på ett saftigt glutenfritt vörtbröd. Det går lätt att göra både mölkfritt och veganskt. 

1 limpa 

  • 230g svarta bönor
  • 1,5 dl filmjölk
  • 3 dl apelsinjuice
  • 3 dl porter
  • 2 msk honung/ agavesirap
  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2,5 dl russin (kan uteslutas)
  • 250g bovetemjöl
  • 250g rismjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 3 tsk ingefära
  • 3 tsk pomerans
  • 2 tsk kryddnejlika
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk salt

Bönorna kan bytas mot andra bönor t.ex. kidneybönor eller borlottibönor. För att göra limpan mjölkfri och därmed vegansk kan man byta ut filmjölken mot havreyoghurt (innehåller spår av gluten) eller vatten + 1 msk äppelcidervinäger. 

Så här gör du:

  1. Mixa bönorna med 3 dl juice till slät smet med stavmixer (eller mixa/mosa på annat sätt). Blanda i övriga blöta ingredienser i en stor bunke. 
  2. Mät upp och blanda ihop alla torra ingredienser förutom russin i en annan skål. Rör sedan hastigt ned mjölkblandningen i degvätskan med en slev. Arbeta snabbt i början och blanda väl. Den behöver inte knådas.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper eller mjöla plåten väl. Forma brödet direkt på plåten med händerna och extra rismjöl. Försök att forma en riktigt hög limpa. Jag använde då en limpform på varje sida. du kan också välja att baka brödet i en brödform. Tänk på att brödet inte reser sig jättemycket så att du kan fylla brödformen nästan hela vägen upp.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 225°C (jag har varmluft) i ca 60 minuter. Ta ut limpan och låt den svalna helt invirad i en handduk på ett galler. Skär upp först efter att limpan svalat helt.
  5. Går att frysa i skivor och tina direkt i brödrosten!

Populära inlägg i den här bloggen

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Probiotika

Lucka 2- Julkryddors inverkan på kroppen