Lucka 2- Julkryddors inverkan på kroppen

 Julkryddors inverkan på kroppen

Visste du att kryddnejlika har en lokalbedövande effekt?
Inte nog med att kryddor bidrar med en underbar doft och smak har de även fantastiska effekter på kroppen. Nedan kommer jag gå igenom några av de kryddor som man ofta finner i juletid i olika bakverk och matlagning.


Kanel

Kanel är en krydda som bereds av barken från ett kanelträd. Det finns ungefär 250 olika kanelträdsarter, varav främst padangkanel, kassiakanel och ceylonkanel används i kryddan kanel. 

Ursrung

Redan runt 2700 f.Kr nämns kassiakanel som medicin av kejsaren av Kina, Shennong. Kanel har använts i Norden sedan 1300-talet.

Hälsoeffekter

Kanel används ofta för dess matsmältningsfrämjande effekter men det är även bakteriedödande, motverkar karies, lindrar PMS och kan bekämpa Candida. Kanel är även gynnsamt för att reglera blodsockret.
När man låtit personer med diabetes typ 2 inta kanel regelbundet har man uppnått så pass stor förbättring av symtomen att man har kunnat minska medicineringen. 
Kanel är bland annat rik på kalcium, fibrer, järn, flavonoider, mangan, och flera potenta antioxidanter. 

Det finns olika sorters kanel och den vanliga kanelen i matbutiken är så gott som alltid den billigare kassia-kanelen, som kan vara giftig i höga doser (innehåller nervgiftet kumarin). Vill man använda större mängder kanel för att dra nytta av alla dess nyttigheter ska man alltid köpa Ceylonkanel, som innehåller mindre kumarin och är betydligt skonsammare! Ceylonkanel hittar man oftast i välsorterade hälsokostbutiker. Ceylonkanelen upplevs dessutom av många som mer smakrik, samtidigt som den har lite hetta i smaken.

Användning

I Sverige används kanel främst i bakverk, desserter, gröt, frukt och glögg. I Grekland och Mellanöstern däremot är det vanligt att använda kanel i kötträtter. I Indien används stora mängder kanel som ingår i kryddblandningen garam masala och kryddan används också i desserter, te och kaffe. Blad från den indiska lagern, tejpat, används i det nordindiska köket ungefär på samma sätt som lagerblad.
I Kina används kanel i kryddblandningen five spice powder.

Saffran

Saffran kommer från pistillmärken i saffranskrokus och är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran!

Ursrung

I mer än 3 000 år har saffran odlats. I Europa blev saffran vanligare under medeltiden, och användes som färgmedel och krydda. Det tidigaste belägget för saffran i svensk kosthållning är från 1328. I början på 1900-talet användes saffran mycket mindre i Sverige än tidigare i medicinen men ingick ändå i tre blandningar för medicinskt ändamål: aloedroppar med saffran, Roséns bröstdroppar och opiumvin. Drogen ansågs ha upplivande verkan. Saffran har tidigare använts för att lösa kramper och som menstruationsökande medel men också som pigment i måleri och boktryckning.

Hälsoeffekter

Vad få känner till är att saffran sedan tusentals år använts mot nedstämdhet, depression och som naturlig stämningshöjare i Iran, Irak och inom kinesisk traditionell medicin. Kryddan påverkar serotoninet och kan ge bra effekt om man tillfälligt känner sig ur balans, är nedstämd, trött, hängig eller orolig. 
Flera studier, bland annat en metaanalys baserad på fem studier, visar att extrakt från saffran kan lindra depressionssyndrom lika bra som SSRI-preparat – men med färre och mildare biverkningar. Preparat med extrakt av saffran, som till exempel Saframyl, rekommenderas för att uppnå en känslomässig balans och positiv sinnesstämning. saffransextrakt har visat sig kunna minska trötthet och utmattning och ge en positiv känslomässig balans på bara 14 dagar. Studier har också visat att saffran kan ge bättre sömn och stärka koncentrationen. Vid kraftig nedstämdhet och depression bör man dock konsultera sin läkare innan användning. Den aktiva substansen i saffran heter safranal och är det ämne som studierna baserades på.

Användning

Saffran används som krydda i vissa brödsorter ("saffransbröd"). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen. I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, bouillabaisse och den gotländska efterrätten saffranspannkaka.


Kardemumma

Kardemumma eller grön kardemumma, är en flerårig liljeliknande ört som är upp till 4 meter hög. Bladen är upp till 60 centimeter långa med en långsmal spets. Blommorna är vita med rosaröda fläckar. Frukten är en cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön. Det är dessa frön som vi använder i bl.a. bakning. 

Ursrung

Skandinavien och länderna i Mellanöstern är storförbrukare och står tillsammans för ungefär hälften av världsförbrukningen av kardemumma. Kardemumma odlas, förutom i de områden där den växer vilt, i Sydostasien och i Guatemala som är den största exportören av kardemumma.[1] 
Kardemumman kom ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien och spreds till Europa via sidenvägen och användes i Grekland redan 300 år f. Kr. då Theofrastos skriver om kryddan.[1][2] Fram till 1900-talet användes främst vilda bestånd i Indien och på Sri Lanka för export, men numera odlas växten i stor skala i tropiska länder.[1]

Hälsoeffekter

Kardemumma och ingefära tillhör samma samma familj och har liknande egenskaper. Kardemumma värmer kroppen och är bakteriedödande. Det gör kryddan bra att använda vid förkylningar och halsinfektioner. Kardemumma har även kramplösande verkan och kan lindra magknip, kolik och mensvärk.

Användning

Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, exempelvis garam masala, curry och berbere. Kryddan används också ofta till att smaksätta kaffe och te och används i desserter och bakverk.

Kryddnejlika

Kardemumma är ett träd från Moluckerna i familjen myrtenväxter. Kryddnejlika kallas även de torkade blomknoppar, som är en av våra traditionella julkryddor. Både för dess smak och doft men även som prydnad då de tillsammans med rött band brukar klä apelsinernas skal. Både dess karaktäriserande doft och smak kommer från dess eteriska olja eugenol som även står för dess medicinska egenskaper.

Ursrung

De största odlingarna av kryddnejlika finner man i Indonesien, på Madagaskar och Tanzanias kustområden. 

Hälsoeffekter

Kryddnejlika är bra för att behandla hosta eller andra andningsproblem. Dess egenskaper hjälper till att bekämpa virus och bakterier som drabbar lungorna. Kryddan hjälper oss även att stärka vårt immunförsvar. De antimikrobiella egenskaperna hos kryddnejlika hjälper till eliminera mikroorganismer som irriterar halsen. Kryddnejlika främjar matsmältningssystemet och metabolismen.
De ska inte ätas som de är, men de är effektiva om de äts med andra nyttiga ingredienser.

Kryddnejlikans höga halter av antioxidanten eugenol, har visat sig vara effektivt för patienter som dragit ut en tand, med smärtlindring och hindrandet av inflammation som följd. Då eugenol har en lokalbedövande funktion, så kan malen kryddnejlika blötas i vatten för att göra en kräm. Applicera sedan krämen på tanden eller lägg den hemmagjorda krämen i en tom tepåse och lägg denna i munnen. Det går även att försiktigt tugga eller suga på en kryddnejlika och sen sätta den nära den värkande tanden för att lindra smärtan. Detta är inte rekommenderat för barn, då de kan råka svälja den taggiga kryddnejlikan vilket kan vara smärtsamt.

Användning 

Kryddan används världen över och är framför allt väldigt populär i Kina. Ofta används den i kötträtter och för att smaksätta ris. Kryddnejlikor ingår ofta i olika kryddblandningar såsom curry, garam masala och den kinesiska Fem kryddor. Kryddnejlikan har en intensiv arom och bör därför användas med viss försiktighet. Den passar bra till fläsk, vilt, soppor, marinader, frukt och i olika inläggningar. Till jul förknippar vi kryddnejlikan främst med pepparkakor och glögg och de hela nejlikorna kan användas som utsmyckning på apelsiner.


Ingefära

Ingefäran blir allt från 50 till över 150 cm hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15–20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar. Den några centimeter tjocka rotstocken lägger sig horisontalt nära jordytan. Det är denna rot som vi använder som den är eller torkar och maler till en krydda.

Ursrung

Ingefäran räknas till de äldsta kryddorna och medicinalväxterna. I Kina odlades den och kom till användning redan för 3000 år sedan.

Man antar att ingefäran från början växte vilt i södra Kina, men den hade redan under antiken spridits till stora delar av Asien och Afrika. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns knappt vilt någonstans. Man har hittat ett tjugotal arter av vild ingefära på Borneo de senaste åren.

Hälsoeffekter

Studier har visat att ingefära är välgörande vid en mängd hälsoproblem. Utöver de mest kända effekterna som minskade inflammationer, värk, lindring vid illamående vid b.la. åksjuka eller gravidillamående, förbättrad matsmältning och dess välgörande effekter vid förkylning, har man även sett positiva effekter vid högt blodtryck, menstruationssmärtor, ökade förbränningen och lindring vid migrän. 
Ingefärans effektiva effekt mot värk och brukar idag ofta rekommenderas till reumatiker och personer som lider av artros. 

Användning

Ingefära räknas såväl som torkad och som malen till en av de mest kända köksörterna. Det är främst rotstocken som kommer till användning och där som de flesta näringsämnena befinner sig, men i vissa kulturer används även bladen till matlagning.

Man kan t.ex. riva en bit av rotstocken på rivjärn och lägga det (strax efter tillagning eller stekning) i soppor eller i kycklingrätter. Den passar bra ihop med fjäderfä, lamm, fisk och skaldjur. Den kan serveras rent eller i olika blandningar (curry, chutneys, sylt, såser) som en krydda. Pepparkakor, rispudding, fruktsallad, te och fruktiga kalla rätter kan man också smaksätta med mald ingefära. Ginger ale är smaksatt med ingefära. Inlagd ingefära som ätes till sushi benämns på svenska med sitt japanska namn gari.Källor
Bok: Örtmedicin en illustrerad guide av Non Shaw år2000
www.kurera.se
www.shenet.se
www.wikipedia.se
www.stegforhalsa.se
www.iäkeörter.se

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg