Lucka 21- Vintersolståndet

 Lucka 21 - Årets kortaste dag

Idag är det vintersolstånd! Det betyderatt efter idag kommer vi att gå mot ljusare tider. Idag vänder soltimmarna! Detta är så skönt tycker jag. För mig är vintern mysig med levande ljus och tidiga filmkvällar men det är trist att hämta barnen från skolan efter jobbet i mörkret och lämna den när de tror att det fortfarande är natt. Ljuset gör att jag orkar mer längre in på kvällarna. Hur är det för dig?


Vintersolståndet

Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen, räknat efter antal ljustimmar. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Detta sker två gånger om året, på norra halvklotet cirka 21–23 december och på på södra halvklotet runt 20–23 juni. 

Även klockan ändras

På grund av att ett genomsnittligt tropiskt år är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder förskjuts vintersolståndet i genomsnitt med dessa knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår (vilka infaller var fjärde år). Att tidsförskjutningen inte är exakt 5 tim 48 min 45 s varje gång beror på nutationen och lägesstörningar på jorden och solen från de övriga planeterna och månen.

Julens koppling till vintersolståndet

Inom olika religiösa system har vintersolståndet ofta uppfattats som betydelsefullt, och firandet av julen hade ursprungligen en koppling till vintersolståndet. I den julianska kalendern, som infördes år 45 f.Kr. i Rom, inföll vintersolståndet ursprungligen den 25 december (kalendern hade påbörjats med 1 januari med den första fullmånen efter vintersolståndet). Men kalendern hade ett litet fel - den flyttade sig långsamt genom seklerna. Vid kyrkomötet i Nicaea år 325 inföll vintersolståndet den 22 december. År 1100 inföll det den 15 december och år 1500 den 12 december. Detta korrigerades i Sverige då den mer korrekta gregorianska kalendern infördes år 1753. Genom den nya gregorianska kalendern kom vintersolståndet att fortsättningsvis fixeras i tiden, till normalt den 22 december, samma datum som det hade inträffat vid kyrkomötet i Nicaea.

Olika kulturer

Vintersolståndet har haft stor betydelse i många kulturer. I romerska riket gavs veckan som omger vintersolståndet, 17–23 december, stor betydelse som tillbedjan av Saturnus och andra jordbruksgudomar, (Saturnalia). Några folkseder knutna till saturnalie-firandet lever fortfarande i firandet av Jesu födelse. 

Inom judendomen är vintersolsåndet den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte ska dricka vatten som funnits lagrat i huset. 

I Iran infaller en av årets viktigaste högtider, Shab-e Yalda, vid vintersolståndet. 

Populära inlägg i den här bloggen

Postbiotika

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Lucka 23 - Frukt och saffransglögg