Postbiotika

Postbiotika

Vi har under de två senaste dagarna djupdykt i probiotika och prebiotika. Idag är det postbiotika. Detta är en bakteriestam som man inte har pratat så mycket om men som nu å senare tid börjar komma fram mer och mer, inte minst inom skönhetsbranschen!

Vad är Postbiotika?

Man brukar prata om Biotika som samlingsnamn innefattar probiotika som är de goda levande bakterierna. Prebiotika är fibrer vilka fungerar som mat till probiotikan och postbiotika är ämnen som de goda bakterierna har producerat. Det kan vara delar av cellväggen eller från insidan av bakterien.

Immunförsvaret reagerar på bakterier genom att känna igen denna typen av ämnen. Därför är det inte förvånande att det skulle gå att påverka immunförsvaret, bara genom att göra dessa tillgängliga i tarmen. Det är ämnen från bakterier som har förmågan att stimulera vårt immunförsvar och kan vara läkande för tarmen. 

Idag vet man att mångfald av celler och mikrober är nyckeln till en frisk kropp. Tyvärr har vi jämfört med våra förfäder tappat en del av vår mikrobiella mångfald. Några orsaker till detta är antibiotika, handsprit och hudvård med konserveringsmedel. Självklart är antibiotika och handsprit livsviktigt i de fall där det verkligen behövs. Men ett överanvändande av detta kan leda till mikrobiell obalans, vilket idag är en stor bov till många sjukdomar.

Postbiotika och läckande tarm

Den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri, är känd för att främja en god tarmhälsa. Därför ville forskare undersöka om postbiotika från samma bakterie, kunde hjälpa vid akut leverskada hos möss. De utsatte mössen för ett ämne från bakterier, kallat LPS, som är välkänt för att orsaka läckande tarm. Därefter fick mössen postbiotika från Lactobacillus reuteri. Analysen visade att leverskadan minskade och även mängden proinflammatoriska ämnen i blodet minskade jämfört med kontrollgruppen. Forskarna menar att orsaken var att postbiotikan motverkade den läckande tarmen, och att LPS togs upp till blodet.

Postbiotika och hudens mikroflora

Sedan en längre tid tillbaka vet man att det finns ett samband mellan acne och vår tarmflora. Studier har visat att man kan hämma den bakterie som skapar acnen med bakterier från laktobacillstammar. Även på rosacea tillstånd har man sett effekt efter intag av probiotika. Detta eftersom probiotika påverkar immunförsvaret och kan därmed lugna och dämpa inflammationer. Om man kollar på mjälleksem har studier visat att probiotika kan hjälpa till att konkurrera ut jästsvampen och förbättrar tillståndet.

Mikrobiomet det bestämmer hudens tillstånd och hur huden mår. Hur motståndskraftig den är mot yttre faktorer så som vind, kyla eller avgaser. Man föds med en speciell mikroflora lika unik som ett fingeravtryck.

När du tvättar dig försvinner mikrobiomet tillfälligt, men det kommer tillbaka efter bara någon minut. Men tvättar du dig oförsiktigt eller använder för starka produkter på huden kan mikrobiomet bli skadat och skyddsmekanismerna i huden påverkas negativt.

Probiotika skyddar, återfuktar och förbättrar hudens barriärfunktion. Den förbättrar även hudens fasthet och elasticitet. Saktar ner hudens åldrande och ökar produktionen av hyaluronsyra och mjölksyra. Studier som gjorts utförda på hudceller i provrör visar att probiotika också har en positiv effekt vad gäller behandling av hudåkommor som ex. acne, rosacea och eksem. Postbiotika som är de överskottsämnen eller avfallet som produceras av probiotikan kan vara t.ex. hyaluronsyra, peptider eller mjölksyra för att bara nämna några. Var och en av olika bakteriestammar producerar specifika ”avfallsämnen”.

Tillskott

I början av januari kommer det ut en helt ny produkt på marknaden! Jag själv ser så fram emot att testa den. Produkten kommer vara ett tillskott med både probiotika, prebiotika och postbiotika. Detta gör att du ger kroppen alla stammarna en bra start. Då delarna redan finns för att minska inflammationer så kommer miljön i tarmen att förbättras snabbare och probiotikan kommer att trivas bättre.  Jag tror att detta tillskott tror jag kommer att göra stor skillnad för personer med dålig tarmhälsa och irriterad hud. 

Denna sida är inte tänkt som någon reklamsida så därför kommer jag inte nämna varken företag eller produktnamn här. Vill ni veta mer är ni glatt välkomna att kontakta mig så förmedlar jag gärna den informationen jag har fått! 

Populära inlägg i den här bloggen

Lucka 1- Julro och balans i vardagen

Probiotika

Lucka 2- Julkryddors inverkan på kroppen